Potezanje Mrduje

Potezanje Mrduje

to

Što je to?

 

Maleni otočić na pola puta između Brača i Šolte stražari nad Splitskim vratima a zove se Mrduja. Nekoliko stotina kvadratnih metara makije, kamena i čempresa, utvrda sa renesansno – baroknom crkvicom i malom lanternom, jednom godišnje postaje predmetom natezanja između Šoltana i Bračana. I to doslovno: na taj dan Milnarani povežu svoje, a Stomorani svoje pasare, leute, glisere i koće. Privežu se na otok pa vuku  svako na svoju stranu taj komadić teritorija u šaljivom otimanju za posjed. Ovo natjecanje dakako ima i svog pobjednika koji za nagradu ima posjed nad Mrdujom narednih godinu dana.

 

Tako je Potezanje Mrduje svjedočanstvo samoironične otočke duhovitosti, metafora prošlosti, slika sadašnjosti i pouka o budućnosti.

 

Kako su Milnarani kupovali pamet u Mlecima?

 

Stanovnici otoka Brača, bračani, vole se šaliti, pa i izrugivati. Evo kako se mještani drugih sela vole šaliti s milnaranima..

Naime, između Brača i Šolte nalazi se jedan mali otok, Mrduja. U vezi s njim ima jako puno priča. Jedna takva priča je o tome kako su milnarani stekli puno novaca i zaključili da bi morali kupit malo više pameti. Dogovorili su se da bi bilo najbolje poslati dvojicu, trojicu trgovaca koji znaju talijanski u Mletke, pa da oni kupe pamet. Tako su brodom otišli i od nekih tamošnjih trgovaca kupili pamet. Mletački trgovac im je dao jednu tikvicu koja je bila dobro začepljena i reče: Eto u toj tikvici Vam je pamet. Kad se stignete u Milnu, skupite sve milnarane na trgu i otvorite ovaj čep. Iz tikvice će malo pomalo počet izlazit pamet i ući će u

njihove glave pa će svi postat pametniji. Ovi su se presretni ukrcali u brod i krenili polako prema Braču. Onda je jedan od trgovaca počeo razmišljati, pa kaže: "Ako mi ovu tikvicu donesemo u Milnu i pustimo pamet da izađe, svi će postat pametni, a kakve ćemo mi imati koristi od svega toga? Ja mislin da bi bilo najbolje da malo mi toga ukrademo, pa ćemo bit pametniji od drugih. " Ostala trojica su se složila i rekla: "Najbolje da se pri Milne lipo malo zaustavimo na Mrduju." Tako su i napravili. Pristali su na Mrduju, otvorili tikvicu i dobro se napregli da kad pamet počne virit iz tikvice što više uđe u njihove glave. Međutim, kroz mali otvor od tikvice pobjegne miš i kad oni to vidili, počeli su vikati: Ajme, meni, pobjegla nam je pamet, što ćemo napravit? Sve će nam propasti, i novci i sve što smo platili." Ipak, nakon svega, odlučili su biti pošteni i zaključili da je najbolje otočić Mrduju povući u milnarsku valu pa će pamet polako izlazit i svi će postati pametniji. Tako su otišli u Milnu ispričati ostalim milnaranima što su učinili. Mještani su uzeli veliki

konop, opasali i počeli potezat. Ali, nikako im nije bilo jasno je li se otok približava Milni ili se konop rasteže. Onda je jedan od njih zavikao:"Ili se Mrduja poteže ili se konop rasteže!" S tom rečenicom se ostali Bračani rugaju milnaranima.