Šokolijada

Šokolijada

Nin

Najdugovječnija manifestacija grada Nina je Ninska šokolijada u čijem se središtu slavi delicija neponovljivog okusa - Ninski šokol. To je priča o tajanstvenom receptu i očuvanoj vještini pripreme gastronomskog proizvoda, što je dodatno uveličano zabavom za turiste. Urbanizacijom suvremenog Nina proizvod je gotovo nestao pa je s ciljem spašavanja tradicije 2003. pokrenuta navedena manifestacija.

Proizvodnja šokola je dio kulturne baštine drevnog grada, a proizvod i manifestacija su postali zaštitni znakovi gastronomske ponude Nin rivijere. U nekim obiteljima se priprema kratko ugasila, pa se utjecajem manifestacije tradicija opet oživjela. Najveća vrijednost manifestacije je očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra - vještine izrade čuvenog Ninskog šokola u ninskim obiteljima. Kako se autohtoni proizvod prema tajanstvenom receptu radi u obiteljima ninskog kraja, kroz manifestaciju se mještani nadmeću u pripremi najboljeg šokola i tako čuvaju tradiciju, a cjelogodišnja natjecateljska količina se degustira na Fešti od šokola kako je popularno nazvana manifestacija. Originalni proizvod može se kušati na ovoj manifestaciji, u ninskim domaćinstvima te u malobrojnim ugostiteljskim objektima.

Kako ga malo ima, zadatak je manifestacije kroz zabavno iskustvo stvoriti gastronomski doživljaj, davati podršku čuvanju izvornog proizvoda te pomidžbeno predstavljati Ninski šokol. Ninska Šokolijada je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije, a uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Za jedinstveni proizvod i očuvanje baštine uz manifestaciju su dobivene 3 nacionalne nagrade. Svake godine se u srpnju održava proslava šokola i velika folklorna fešta za turiste.