Dalmacija – Zadar

Festival boja

Žarko plavetnilo mora, raskošno zelenilo borova i maslina te čista bjelina dalmatinskoga kamena čine paletu boja zadarske

regije iznimnom i jedinstvenom u svijetu.

 

Samo ćete ovdje moći zaviriti u najmanju katedralu na svijetu, crkvu svetog Križa u gradu Ninu, prije nego što obiđete najveći

rimski forum na toj obali Jadrana.

 

A ako vam ni to ne bude dosta, u Zadru otkrijte korijene hrvatskoga kulturnog nasljeđa čija povijest seže više od 3000 godina

unatrag.

 

 

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Kamo ići

1
POI image

Biograd na Moru

Biograd na Moru, nekad hrvatski kraljevski grad, poznati je turistički i nautički centar u samom središtu jadranske rivijere. Okružen nacionalnim parkovima te obližnjim povijesnim gradovima...

2
POI image

Crkva sv. Donata, Zadar

Simbol je grada Zadra i najpoznatiji primjer hrvatske arhitekture ranoga srednjeg vijeka. Crkva je jedinstvena u Europi, a zbog iznimne akustike popularno je mjesto održavanja glazbenih događanja.

3
POI image

Katedrala u Ninu

Povijesni grad Nin od Zadra je udaljen oko 15 kilometara. Prvi stanovnici došli su prije 3000 godina, a danas možemo vidjeti ostatke najvećeg antičkog hrama na Jadranu.

4
POI image

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Moderna ikona grada postale su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno u podmorskom dijelu gradske rive. Na samom vrhu zadarskog poluotoka zasvijetlio je i Pozdrav suncu istoga arhitekta.

5
POI image

Novigrad

U Novigradsko more ulijeva se rijeka Zrmanja, stoga je ono bogato ribom i školjkama. Zahvaljujući sretnom spoju prirodnih i kulturnih ljepota, malim uvalama u sjeni borova i uređenim kupalištima, Novigrad je pravi raj za svakog gosta.

6
POI image

Otok Ugljan

Upoznajte otok Ugljan biciklističkim stazama kroz slikovite zaseoke, a mnoge prirodne uvale, osobito ona u Mulinama, predstavljaju pogodna sidrišta za nautičare ili skrovit kutak za naturiste.

7
POI image

Paklenica

Paklenica je smještena između najvišeg vrha Velebita i obale, a gostima omogućuje kupanje u moru i osvajanje vrhova u istom danu.

8
POI image

Plaža Sakarun

Sakarun, jedna od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka.

9
POI image

Solana na Pagu

Poznata i kao bijelo zlato, sol je stoljećima bio strateški proizvod i sastojak života. Solana u Pagu zauzima 3,01 četvorni kilometar i važna je čak i danas zbog uloge mora u suvremenom životu. Paška sol osobito je bogata mineralima.

10
POI image

Telašćica

Duboki je zaljev Telašćica jedno od najomiljenijih skrovišta nautičara na Jadranu, koji u njemu imaju siguran zaklon i za najjačih oluja.

13
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

14
POI image

Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća

Obrambeni sustav Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole na UNESCO-ovu su popisu svjetske baštine kao dvije od šest komponenti transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća”.

15
POI image

Vransko jezero

Za one koji više vole manje naporne oblike uživanja u prirodi kao stvoren je Park prirode Vransko jezero. Njega čini najveće hrvatsko jezero s okolnim prostorom, smješteno sasvim blizu mora.

14
POI image

Zrmanja – poslastica za raftere

Zrmanja osvaja ljepotom i po mnogima je zbog prekrasnih kanjona i vodopada najljepša rijeka u Hrvatskoj. Njene kristalno čiste vode vijugaju kroz dvjestotinjak metara duboki kanjon.