Slavonija

Odjeci tradicije

 

Slavonija je područje legendi čiji se mitovi i tajne ponosno prenose s koljena na koljeno. Slavonci se ponosno drže tradicija kao

što su proslava žetve, narodna nošnja i lokalna narodna glazba.

 

Gostoljubivi su domaćini, uvijek spremni za druženje uz čašu jednog od mnogobrojnih kvalitetnih vina nastalih zahvaljujući

plodnoj zemlji i uz zalogaj nekog od ljutih lokalnih specijaliteta kao što je čobanac ili riblji paprikaš.

Kamo ići

1
POI image

Osječka Tvrđa

Romantični stari centar grada poprima osnovne oblike početkom baroknog 18. stoljeća, a savršeno spaja vojnu utvrdu i organiziran građanski život.

1
POI image

Vinkovci - Prijestolnica Šokadije

Grad bogate povijesti, kulture, arhitekture, folklora, tradicije i običaja. Kontinuitet naseljenosti dug više od 7000 godina rijetkost je i u europskim okvirima.

6
POI image

Papuk

Jedinstvenost geološke, biološke i kulturne autentičnosti čine Park prirode Papuk jedinim geoparkom u Hrvatskoj uvrštenim na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

8
POI image

Kopački rit

Park prirode Kopački rit jedinstven je močvarni rezervat. Jedno je od najvećih mrijestilišta ribe srednje Europe i važno ornitološko područje.

9
POI image

Karanac – Etno selo

Karanac odiše ugođajem nekih davnih, prošlih vremena u kojima je svaka kuća imala svoju priču koja se polako prenosila s koljena na koljeno zadržavajući izvornost i stil života daleko od užurbanosti i vreve gradske sredine.

4
POI image

Kutjevo

Kutjevo – vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske. Gradić je smješten u plodnoj Požeškoj 'zlatnoj' dolini, na južnim obroncima Krndije i Papuka u uskoj dolini rječice Kutjevčanke.

7
POI image

Tvrđava Brod i franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.

6
POI image

Arheološki lokalitet Vučedol

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, 5 kilometara nizvodno od Vukovara, i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika.

3
POI image

Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku

Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvana urbana kompleksa najistočnijega hrvatskoga grada, Iloka.