Dalmacija - Dubrovnik

Dalmacija - Dubrovnik

Isprobajte najukusnije školjke na Jadranu, kamenice i dagnje iz Stona ili brudet od jegulja i žaba iz doline Neretve i zalijte ih nekima od najboljih vina s juga zemlje, kao što su dingač i postup s Pelješca te pošip i grk s Korčule ili dubrovačka malvazija iz Konavala. A ako ste u potrazi za desertom, zasladite se slatkim specijalitetima kao što je rožata, kotonjata ili mantala.

Tradicionalni gastronomski multikulturalizam

Ankete i iskustvo pokazali su da je velik broj ljudi u svijetu koji nisu ni čuli za Hrvatsku, ali jesu za Dubrovnik. Kada ljudi iz zrakoplova, automobila ili broda prvi put ugledaju Dubrovnik, pogled na Grad trajno im se ureže u pamćenje. Nevjerojatan osjećaj za urbani sklad, snaga kreacije koja je omogućila da čovjek dovrši gradnju koju je priroda žestokom mediteranskom geomorfologijom započela, zadivljuje jednako danas kao i stoljećima unatrag i uključuje čudo opstanka koje je spokojno nadživjelo ratove, potrese, požare i epidemije.

 

Genij Dubrovčana dokazivao se na svim poljima ljudske kreacije uključujući i gastronomiju. Čvrste nepomične gradske zidine Dubrovnika i Dubrovačke Republike imale su svoj kontrapunkt u velikoj pokretljivosti, istraživačkim, trgovačkim i pustolovnim porivima dubrovačkih pomoraca i njihovim fascinantnim flotama elegantnih jedrenjaka, u pojedinim povijesnim epohama bez premca u svijetu.

 

Uz sve blagodati klime i zemljišta u okolici Dubrovnika na Pelješcu i otocima, dubrovački su moreplovci sa svojih putovanja neprestano donosili sjemenke, sadnice, plodove i začine s egzotičnih tržišta, prenoseći i kulinarske ideje iz dalekih krajeva. Kulinarski multikulturalizam u Dubrovniku je na djelu već stoljećima. U suvremenom ugostiteljstvu toga kraja ta se jedinstvena tradicija danas odražava u cijelom rasponu od pučke kuhinje, pripremanja jela na vatri i žaru, kakvu zatičemo u konavoskim selima do najluksuznijih jadranskih restorana s veličanstvenim pogledom na gradske zidine.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds