Rožata

Rožata

Iako se dovodi u pitanje je li doista riječ o autohtonom dalmatinskom jelu ili je nastala djelomično nadahnuta popularnim francuskim desertom crème brûlée odnosno španjolskom cremom catalanom, nitko ne može poreći da je rožata desert koji je uspio preživjeti povijesna previranja od srednjeg vijeka pa sve do danas, i to ne samo u Dalmaciji nego i u ostatku Hrvatske.

 

Rozata, rožata ili rožada ima mnogo obožavatelja diljem zemlje, a priprema se od zalogajnica do restorana visoke kvalitete, kao i u brojnim domovima kao slatki završetak bogatog ručka. Kao i mnoge druge slastice koje su preživjele stoljeća prenošenja s koljena na koljeno, i rožata se priprema od jednostavnih i skromnih sastojaka.

 

Naime, osnovni su elementi ovog kremastog i osvježavajućeg deserta mlijeko, jaja i šećer, a za jedinstvenu aromu zadužen je cijenjeni liker od ruže zvan rosalin ili rozulin, kojemu ovaj desert duguje i svoj naziv. Budući da je riječ o hladnoj i čvrstoj kremi, rožata je posebno popularna ljeti kao osvježenje od vrućina, a često se poslužuje i kao desert kojim se dalmatinska kuhinja predstavlja strancima. Tako je, primjerice, 2008. godine upravo rožata bila poslužena za vrijeme službene večere i američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu tijekom njegova posjeta Zagrebu.

 

Za njezinu pripremu potrebno je šećer prokuhati u mlijeku i ohladiti, izmiješati jaja i dodati ih mlijeku zajedno s koricom limuna i vanilin šećerom. Nekoliko žlica šećera potom se polagano karamelizira pa pažljivo razlije po stijenkama posude u kojoj će se rožata peći. Kada se karamel ohladi u posudu se ulije smjesa i peče na niskoj temperaturi. Nakon pečenja posudu s rožatom treba ohladiti u hladnjaku, a prije posluživanja na posudu se stavi plitki tanjur, pritisne i brzo okrene te se otkrivena rožata posluži prelivena rozulinom.