Stonske kamenice

Stonske kamenice

Na istočnom dijelu poluotoka Pelješca u općini Ston nalazi se područje poznato po uzgoju dagnji i kamenica vrhunske kvalitete. Prema pronađenim zapisima, u ovom području kamenice se uzgajaju još od 17. stoljeća, njihov izlov počeo je čak stoljeće ranije, a gastronomska su poslastica još od doba Rimljana. Malostonski zaljev pokazao se kao posebno pogodan za uzgoj ove ukusne školjke zbog slatkovodne Neretve koja se ulijeva u more i čestih kiša zimi, što stvara idealne uvjete za njihov rast. Berbu kamenica najbolje je odraditi u ožujku jer su tada ove cijenjene školjke najmesnatije, a upravo se tada u Malom Stonu u svrhu njihove promidžbe svake godine održavaju i Dani malostonske kamenice, kada se odvijaju degustacije kamenica popraćene kvalitetnim vinom i dobrom zabavom za lokalno stanovništvo i sve brojnije turiste.

 

Kod čišćenja svježih školjki važno je pažljivo ih otvoriti iznad zdjele kako se ne bi prolio slankasti sok skriven u njihovoj unutrašnjosti. Svaku kamenicu potrebno je čvrsto držati krpom, a potom ugurati vrh noža između gornjeg i donjeg dijela školjke. Kako biste je otvorili, nož je nužno zaokrenuti i time razdvojiti njezina dva dijela. Meso se zatim odreže, ravni se dio školjke baca, a u zaobljeni se vrati odrezano meso i ulije se sok koji je školjka ispustila prilikom otvaranja.

 

Kamenice se može peći na gradelama, pohati, zapeći sa sirom u pećnici, dodati u brojna jušna jela u kombinaciji s drugim školjkama, pripremiti u umaku za tjestenine ili u rižotu, ali su ipak najukusnije sirove i nježne, poslužene na ledu s nekoliko kapi limunova soka. Kamenice se najčešće poslužuju u skupinama od šest ili dvanaest školjaka, mogu se spajati s crnim i s bijelim vinima, dok će poseban gastronomski doživljaj predstavljati u kombinaciji sa savršeno rashlađenim pjenušcem. Mnogi kamenice smatraju prirodnim afrodizijakom, što je jedna od tajni njihove popularnosti.