Paški sir

Paški sir

Najcjenjeniji hrvatski sir jest paški. Paške ovce spadaju među najmanje mediteranske ovce, koje shodno tomu daju malo mlijeka, s oskudne ispaše prepune ljekovitih trava. Žestoka velebitska bura sa zapjenjenoga mora podiže sol i nanosi ga na te pašnjake koji znaju pobijeliti od soli kao da su zameteni snijegom.

 

Mlijeko tih ovaca prirodno je slano i bez dosoljavanja. Paški sir posljednjih godina dobiva najviša odličja na prestižnim mediteranskim izložbama. Toliko je cijenjen da se uglavnom prodaje već nakon nekoliko mjeseci odležavanja. U rijetkim prilikama kada odleži i više od godinu dana, spada u apsolutno najbolje ovčje sireve na svijetu.

 

Kvaliteta paškoga ovčjeg mlijeka takva je da je i njegova skuta prvorazredan specijalitet. Tekućina koja je ostala nakon odstranjivanja zgrušanoga mladog sira, dakle sirutka, zagrijava se i zakuhava, a na površinu se diže ugrušak nalik mladome siru. Skuta na Pagu zove se puina, a izvanredno ide uz domaću palentu ili tjesteninu. Izvanredna poslastica jesu palačinke od domaćih jaja s nadjevom od puine pomiješane s paškim medom.

Ivo Biočina