Srdele

Srdele

Na otoku Ugljanu nalazi se Kali, najveće ribarsko mjesto na hrvatskom Jadranu. Ribari iz Kalija love raznovrsnu ribu, no srdele su temelj njihova, ali i jadranskog ribarstva. Srdela spada u najjeftiniju jadransku ribu, no često i najcjenjeniju. Za mnoge ribare i druge znalce nema boljeg ribljeg objeda od jednostavne srdele s gradela ako ta srdela ispunjava važan preduvjet: ulovljena je te noći i pripremi se i pojede istog prijepodneva za marendu. Srdelu je u Jadranu najteže loviti za ljetnih mjeseci zbog njezinih cikličkih kretanja. No, stručnjaci drže kako je srdela upravo ljeti najukusnija.

 

Uz svježu srdelu s gradela veoma je raširena navika usoljavanja i mariniranja (saur, savor) srdele. U posljednje su vrijeme mladi hrvatski kuhari pokazali kako se srdela može pripremati i tako da bude dio najzahtjevnijih objeda. Obično svježoj srdeli odstranjuju kralježnicu, potom je umaču u različite vrste mješavina za paniranje s aromatičnim travama, kratko prže i služe sa svježim laganim umacima od povrća.