Germknedle

Germknedle

Iako su u posljednjih nekoliko godina ponovno postale popularni desert u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice za vrijeme adventa u prosincu, germknedle su nekada bile slastica koja se često posluživala na skijalištima diljem Austrije te su najvjerojatnije upravo preko Austrije došle u naše krajeve. Kao što njihovo ime da naslutiti, germknedle se smatraju specijalitetom austrijske, bavarske te čak i češke kuhinje, a riječ je o okruglicama od dizanog tijesta punjenima domaćim pekmezom ili džemom od šljiva i posluženima s preljevom od vanilije i mljevenim makom.

 

Kako bi se zamijesilo tijesto, suhi kvasac bilo je potrebno rastopiti u toplom mlijeku i pomiješati s brašnom, šećerom, maslacem, jajima, limunovom koricom i ostatkom mlijeka. Dobiveno tijesto zatim se stavljalo na toplo mjesto da se diže. Dignuto tijesto bi se potom izmijesilo, razdijelilo na manje dijelove, oblikovalo u kugle i razvaljalo. Tako razvaljane kugle premazale bi se pekmezom ili džemom od šljiva prije nego što bi se rubove tijesta čvrsto stisnulo i zalijepilo te se sve skupa ponovno oblikovalo u kugle.

 

Germknedle se tradicionalno kuhaju na pari, ali ih se može prokuhati i u posoljenoj vodi. Parene ili kuhane okruglice od tijesta potom se prelijevalo ukusnim umakom od vanilije pripremljenim od mlijeka, žumanjaka, šećera i mahune vanilije. U nedostatku vanilije, germknedle bi se prelijevale rastopljenim maslacem, a prije posluživanja ove punjene okruglice posulo bi se s mljevenim makom pomiješanim sa šećerom u prahu.

 

Budući da je riječ o većem desertu od mekoga dizanog tijesta koji spaja kiselkasto-slatke okuse pekmeza, vanilije i maka te se poslužuje topao, germknedle su slastica osmišljena da zasiti i zagrije osobu koja ih jede. Danas se mogu pronaći i brojne moderne verzije punjene i prelivene čokoladom, no starije generacije posebno će se razveseliti pekmezu pripremljenom od domaćih šljiva.