Purica s mlincima

Purica s mlincima

Obiteljska okupljanja u hladnije doba godine, i to pogotovo u vrijeme Božića, ne mogu proći bez mirisne, hrskave i meke purice s mlincima od koje svim gostima uvijek rastu zazubice. Pritom se posebno ističe zagorska pura, koja je postala sinonim bogate božićne ili uskršnje obiteljske trpeze, dok ju u Međimurju nazivaju „pura z mlinci”. Ovo se jelo jede u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a specijalitet je i zagrebačke kuhinje.

 

Legenda kaže da su purice u Hrvatsku donijeli pavlini, a ovo raskošno jelo štovali su i na engleskom i bečkom dvoru kao pravu delikatesu.

 

Domaću i dobro ugojenu puricu potrebno je prije pripreme dobro očistiti, a mnogi preporučuju da se cijela natopi u salamuri, mješavini vode i soli, kako bi nakon pečenja ostala mekog i finog mesa. Nakon mariniranja puricu je potrebno ubrusom posušiti jer se u njezino meso utrljava mješavina sezonskih začina prije nego što završi u pećnici, u kojoj ju je najbolje peći na nižim temperaturama kako bi ostala sočna i slasna. Prema tradicionalnoj recepturi, najvažniji su elementi njezine pripreme prava domaća mast na kojoj se purica peče te sol i papar od začina, dok je danas hrvatski kuhari pripremaju na brojne zanimljive načine.

 

Mlinci su nezaobilazni prilog koji se jede uz puricu, a pripremaju se samo od brašna, vode i soli, no predstavljaju idealnu podlogu za uživanje u mesnim sokovima nastalima prilikom pečenja. Sastojke za mlince potrebno je dobro izmiješati, izvaljati i posušiti. Kada ih se priprema kao prilog purici, suhe mlince potrebno je istrgati na manje komade i jednostavno preliti proključalom vodom i ostaviti da malo omekšaju. Nakon što ih se ocijedi, mlince je potrebno zaliti prirodnom masnoćom od pečenke kako bi primili bogatu mesnu aromu. Mnogi vole dodatno kratko zapeći mlince u pećnici te ih potom poslužiti uz meko meso purice.