Rapska torta

Rapska torta

Ukoliko su slatke delicije jedna od Vaših ljubavi, zasladite se hrvatskim užitkom i kušajte Rapsku tortu.

 

Vjeruje se da je simbol vrhunskog deserta prvi put poslužen 1177. godine papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, a sigurno je da se rapska torta radila kao specijalitet za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija.

 

Prije stotinjak godina ovu jedinstvenu rapsku slasticu radile su časne sestre u samostanu sv. Antuna Padovanskog, a nešto kasnije i benediktinke iz samostana sv. Andrije. Originalni a ujeno i tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije, znale su tek poneke rabljanke i škrto ga prenosile dalje, tako da je on danas poznat tek nekolicini njih. One ga ujedno izrađuju u iznimno svečanim prilikama. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, rapska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta.