Orahnjača i makovnjača

Orahnjača i makovnjača

Orehnjača ili orahnjača i makovnjača kolači su od dizanog tijesta koji se tradicionalno pripremaju za blagdane i brojne svečane prilike u želji da se goste počasti mirisnom i ukusnom slasticom od mekog tijesta i bogatog nadjeva. Kao što im samo ime kaže, nadjev za orehnjaču priprema se od oraha, dok će makovnjača biti punjena smjesom od maka. Osim tog osnovnog sastojka koji čini razliku između ova dva kolača, ostali su elementi nadjeva isti – šećer, cimet i mlijeko. Mljeveni orah ili mak pomiješaju se s cimetom i šećerom, zatim ih se prelije kipućim mlijekom i dobro izmiješa, a rezultat mora biti gusta smjesa koja se premazuje po dizanom tijestu.

 

Za obje savijače upotrebljava se isto tijesto, što ubrzava proces njihove izrade, a iako su najukusnije one bakine, smatra se da s orehnjačom i makovnjačom čak ni početnici ne mogu pogriješiti. Priprema tijesta počinje miješanjem šećera, maslaca, naribane korice limuna i žumanjka dok se smjesa lagano ne zapjeni. U smjesu se postupno dodaje brašno pomiješano sa solju i polovicom mlijeka, dok se druga polovica zagrije i u njoj se otopi razmrvljeni kvasac. Prije nego što se formira tijesto u zdjelu u kojoj su pomiješani ostali sastojci dodaje se i otopljeni kvasac te se zamijesi tijesto koje je potom potrebno ostaviti sat vremena na toplom da se diže.

 

Dignuto tijesto prvo se izmijesi, a potom razdijeli na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi se svaki dio tanko razvalja te premaže odabranim nadjevom, pri čemu se od svakog ruba ostavlja po centimetar praznog tijesta. Te prazne rubove presavije se preko nadjeva na tri strane tijesta koje se zatim namota u roladu, počevši od donjega preklopljenog ruba. Tako pripremljenu savijaču stavlja se u dublji lim za pečenje premazan maslacem i ostavlja na toplom mjestu da se ponovno diže. Orehnjača i makovnjača peku se u pećnici oko sat vremena, a kad su ispečene i narezane na kriške, poslužuju se posute šećerom u prahu.