Špek fileki

Špek fileki

Špek fileki ili tripice Hrvati ili vole ili mrze, a potonju emociju tripice bi znale izazvati i da ih osoba uopće ni ne kuša. Tripice su zapravo očišćeni želuci svinje, teleta, goveda ili janjeta pripremljeni na različite načine, a postoje čak i recepti koji koriste želuce većih riba kao što je grdobina. U kontinentalnoj Hrvatskoj nazivaju ih još i dropci, tripe, škembići i slično, a postoji bezbroj načina na koje ih se priprema diljem Hrvatske. Tripice su bile namirnica koja se učestalo jela u radničkim obiteljima, a bile su i popularan gablec u zalogajnicama u Zagrebu i okolici. Danas se tripice može nabaviti očišćene, napola kuhane i spremne za dovršavanje, dok je nekada proces njihova čišćenja zbog intenzivnog i pomalo neugodnog mirisa zadavao glavobolje onima koji nisu bili ljubitelji ove delicije.

 

Nakon što bi ih se dobro ispralo, želuce je bilo potrebno obariti, odnosno kuhati sve dok ne omekšaju. Vrijeme potrebno za to ovisilo je o samoj životinji, pa je tako janjetini trebalo tek dvadesetak minuta, dok je svinjskom želucu bilo potrebno čak do sat vremena da omekša. Tako pripremljene želuce dodatno se obrađivalo uklanjanjem želučanih resica iz njihove unutrašnjosti, a zatim bi se očišćeni želuci rezali na trakice.

 

Za jednostavan umak od tripica potrebno je na maslinovu ulju prvo popržiti luk, a onda dodati usitnjene tripice i nekoliko rajčica. Sadržaj lonca zatim se podlije bijelim vinom i vodom te pusti da krčka. Umak se začini solju i paprom, a potom mu se dodaju lovorov list i slanina za aromu. Tripice su gotove kada omekšaju, a zatim se u umak dodaje još i mješavina slanine, češnjaka i peršina. Umak od fileka jede se s kruhom, a posebno je ukusan s pečenom palentom. Tripice se nerijetko jedu i u obliku mesne juhe, a na trakice narezane tripice mogu se pripremiti kao složenac, zapeći ili poslužiti uz tjesteninu.