Kvarner

Kvarner

Kontrasti i raznolikost najuočljivije su karakteristike Kvarnera, regije koja se proteže od planinskog masiva Učke do dalmatinskog primorja.

Dugu tradiciju zdravstvenog turizma, koja je započela u vrijeme Austro-Ugarske prije svega zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima i prometnoj dostupnosti ovog dijela Hrvatske, danas nastavljaju brojni wellness centri i centri za talasoterapijsko liječenje.

 

Ovoj kampistima dobro znanoj destinaciji aduti za uspješan cjelogodišnji turizam ne nedostaju. Vidljivo je to na cijelom području: od Opatijske rivijere, gdje se, kažu povijesni izvori, hrvatski turizam i počeo razvijati polovicom 19. stoljeća, preko Rijeke, trećeg po veličini grada u Hrvatskoj i sjedišta Primorskogoranske županije, do najvećih hrvatskih otoka, Krka i Cresa. Isto tako, odavno su na turističkoj karti prepoznatljivi i otoci Lošinj i Rab, ali i „hrvatsko zeleno srce” – Gorski kotar, šumskobrdska poveznica kontinentalne i mediteranske Hrvatske, sa svojim Nacionalnim parkom Risnjak i Bjelolasicom kao najvišim vrhom. Veći dio kampova smjestio se na otocima, na kojima do izražaja dolazi ekološka orijentiranost i biološka raznolikost Kvarnera. Uronjeni u svijet samoniklog bilja i zimzelenih šuma s aromaterapijskim učinkom, tijekom svog odmora na kvarnerskim otocima nemojte propustiti upoznavanje bjeloglavog supa, zaštićene ptičje vrste koja ovdje obitava. Promatranje dupina još je jedna atrakcija, i to na moru, u kojoj možete uživati u lošinjskom akvatoriju, kamo ti sisavci redovito doplivaju, možda u potrazi za slasnim kvarnerskim škampima. Ta je delicija blijedocrvene boje uz vrbničku žlahtinu jedan od zaštitnih znakova kvarnerske enogastronomije, u kojoj značajno mjesto zauzimaju i gorskokotarski kontinentalni specijaliteti, poput gljiva, šumskih plodova i jela od divljači.

Luka Tabako / TZO Baška
Osim što se uz ovu regiju vezuju počeci hrvatskog turizma, Kvarner je poznat i kao kolijevka pismenosti na hrvatskom jeziku. Upravo je na otoku Krku, u Jurandvoru kraj Baške, pronađena Bašćanska ploča, koja se smatra jednim od najstarijih spomenika hrvatskog jezika. Glagoljicu, pismom kojime je ploča ispisana, možete naučiti duž Bašćanske staze glagoljice, jedne od originalnijih inicijativa u ovom dijelu Hrvatske.

Kampovi

Kvarner

Gdje se susreću prave raznolikosti.

Zamišljate idealan odmor u kojem se s obale otiskujete k sunčanim otocima, a zatim plovite natrag na kopno tražeći spokoj na vrhovima gorja.

Kvarner

S mora u nebesa

Ta raznolika regija vinut će vas s mora među oblake u samo nekoliko koraka.