Otoci Cres i Lošinj

Otoci Cres i Lošinj

Bogata i raznolika flora i fauna nije jedina specifičnost Cresa, na koji možete doći i kopnenim putem, preko Krčkog mosta pa trajektom od Valbiske do Meraga, ili trajektom iz Brestove u Istri do Porozine. Taj, uz Krk, najveći hrvatski otok nudi smještaj u kampovima uz more. A da to na tom otoku može biti nesvakidašnji doživljaj, potvrđuje i podatak da je njemački časopis Bild svrstao plažu podno Lubenica, posvećenu svetom Ivanu, među 40 najljepših plaža na svijetu te joj dodijelio visoko 15. mjesto. Napoznatiji specijalitet na tom je otoku creska janjetina. U središnjem dijelu otoka nalazi se Vransko jezero, koje je danas s mostom u Osoru, jedna od poveznica Cresa i Lošinja, nekada jednog otoka: vodom iz tog jezera opskrbljuju se kućanstva na dvama otocima.

 

Izvanredni klimatski uvjeti i položaj na sredini sjeverne hemisfere priskrbili su Lošinju današnju titulu otoka vitalnosti, u čiju ćete se opravdanost uvjeriti i tijekom boravka u njegovim kampovima. Otok je bio gotovo nenastanjen do sredine 13. stoljeća, ali se do 19. stoljeća razvio u jednu od vodećih regionalnih pomorskih sila. U podmorju Velih Orjula, otočića nedaleko od otoka Lošinja, 1996. godine pronađen je Apoksiomen, antički brončani kip atleta koji s tijela skida sol i znoj. Vrijednost mu je neprocjenjiva, a svoje je predstavljanje imao i u pariškom Louvreu. Zaštitni znak toga dijela Jadrana su i dupini, koje možete i usvojiti u dogovoru s Institutom Plavi svijet u Velom Lošinju.

Cres

Cres je najveće mjesto na tom otoku. Smješten u zaljevu i okružen maslinicima u kojima se uzgajaju masline za poznato cresko maslinovo ulje, grad ima starogradsku jezgru s uskim i visokim kućama, kao i ložu, pod kojom danas lokalno stanovništvo prodaje svoje domaće proizvode.

 

Martinšćica

Martinšćica - To drugo po veličini mjesto na otoku Cresu, smješteno na zapadnoj obali, nekada poznato po prvoj hrvatskoj destileriji eteričnog ulja od kadulje, danas se razvija kao turističko odredište za obitelji i kampiste. U povijesnoj je jezgri smještena crkva svetog Martina s franjevačkim samostanom iz 16. stoljeća i Kaštel obitelji Sforza iz 17. stoljeća.

 

Mali Lošinj

Mali Lošinj - U vrijeme kad se Lošinj sa svojim stanovnicima, cijenjenim pomorcima, prometnuo u jedno od središta pomorstva u regiji, Mali Lošinj postao je druga najvažnija luka na Jadranu, odmah iza Trsta, ali i europska brodograđevna sila. Danas najveće naselje na otoku orijentirano je prema visokokvalitetnom zdravstvenom turizmu, ali i turističkim proizvodima za obitelji.