Procesija "Za Križen" na otoku Hvaru

Procesija "Za Križen" na otoku Hvaru

Želite li u jednom putovanju kombinirati elemente trekinga, kršćanske mistike i UNESCO-ove nematerijalne baštine i još k tome boraviti na jednom od najljepših otoka na svijetu? Ne brinite se, i to je moguće kombinirati ako se tijekom uskršnjeg tjedna zaputite na otok Hvar i sudjelujete u procesiji koja će vas povesti na putovanje ne samo kroz šest predivnih mjesta središnjeg dijela otoka nego i kroz vrijeme.

 

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Vrbanj, Svirče i Vrboska povorka vjernika predvođena članovima bratovštine i ključnom figurom – križonošom kreće na procesiju kroz noć osvijetljenu tek voštanim svijećama, popraćena vjerskim pjesmama. Križonoša cijelu noć nosi križ iz svoje matične župe kroz okolna mjesta na svojevrsnom križnom putu, da bi se u zoru križ svečano vratio opet na mjesto polaska procesije.

 

Za brojne vjernike, posebice za križonošu koji čeka na ovu čast godinama, istinsko je iskušenje uoči najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa pratiti procesiju kroz noć na putu dugačkom više od dvadeset kilometara. Cijelim putem, uz molitve, osobito su dojmljivi arhaični napjevi karakterističnog načina intonacije, koje izvode poznati „kantaduri”, a koji noćnoj povorci daju ozračje puno mistike. Centralna vjerska pjesma zapravo je interpretacija srednjovjekovnoga pasionskog teksta Gospin plač u formi dijaloga.

 

No možda najdojmljiviji dio procesije odvija se po isteku noći, pred cijelim pukom, kada se posljednjih pedesetak metara ispred same crkve, križonoša zatrči u vjerskom zanosu u svojevrsnom klimaksu, čime završava procesija „Za križen”. Ovaj tradicijski običaj jedinstvena je nematerijalna baština u svijetu i stoga ju je prepoznao UNESCO, no za Hvarane je to ukorijenjena tradicija kojoj se pristupa s otvorenim srcem i dubokim poštovanjem, a za putnike namjernike sudjelovanje u procesiji prilika je da se barem na trenutak osjeti ovo jedinstveno duhovno putovanje u povijest koje se na Hvaru pobožno štuje pet stoljeća.