Bijeg od stvarnosti u čarobne vikend atrakcije

Bijeg od stvarnosti u čarobne vikend atrakcije

Ako imate plovilo na raspolaganju u nekoj od hrvatskih marina, idealan način za otvaranje sezone ili pak njezino produljenje jest provođenje ponekoga dodatnog vikenda na brodu. Taj romantičan i/ili zabavan bijeg od užurbanog života u velikim gradovima možete isplanirati i u zadnji čas, a dodir prirode i šarm otočnih gradića na najljepši će način uzvratiti vaše povjerenje. Zalazak sunca u proljeće ili mirno jesenje jutro na pučini napunit će vas pozitivnom energijom kao da ste na moru boravili puno dulje od dva dana. Iako opcija za uživanje na hrvatskom moru ima gotovo beskonačno, ovdje vam donosimo pet prijedloga za koje se nadamo da će vam poslužiti kao dobrodošla inspiracija za morske radosti.

Dubrovnik

Predlažemo da se iz Grada otisnete zapadno, sve do poluotoka Pelješca. Na njegovim sjeveroistočnim obalama nalazi se zaklonjena uvala Kobaš, u kojoj ćete uživati u dobrom vezu i još boljoj gastronomskoj ponudi nekoliko restorana koji su jedino što ćete od tragova civilizacije tamo naći. Subotnje jutro provedite doručkujući stonske kamenice, a onda se uputite prema Elafitima gdje vas siguran vez čeka u Šipanskoj Luci. Na ruti prema Dubrovniku izaberite kupanje u uvali Šunj na pješčanom Lopudu.

Split

Ako želite uživati u miru i tišini, naš je prijedlog vikend-ruta oko otoka Šolte. Prvu večer posjetite boutique marinu u mjestu Maslinici ili prenoćite u zaklonjenoj uvali Šešuli na zapadnom kraju otoka, a subotu provedite istražujući južne obale otoka. Noć provedite usidreni u jednoj od dobro zaštićenih južnih uvala kao što je Tatinja ili Straćinska, s nedjeljnim kupanjem u Splitskim vratima prije povratka u Split. Istu stvar pri povratku možete napraviti i ako ćete dvije večeri „partijatiˮ na Hvaru. :)

Šibenik

Tom području također gravitiraju marine u Tribunju i Vodicama. Male otočne rive mjesta Prvića ili Zlarina nude siguran vez u neposrednoj blizini i idealno su odredište za petak navečer. Subotu provedite u jednoj od mnogobrojnih zaštićenih uvala šibenskog arhipelaga, a ako ste malo odlučniji, produljite do obližnjeg Žirja na čijem se jugoistočnom kraju nalaze uvale Vela i Mala Stupica, gdje ćete pronaći i privezne plutače za miran san. Ako je vrijeme lijepo, u nedjelju, uz još malo avanturističkog duha, posjetite svjetionik Blitvenicu prije nego što se uputite u ishodišnu luku.

Boris Kačan

Zadar

Jednako kao prema Šibeniku, prema Zadru gravitiraju obližnje marine u Biogradu i Sukošanu, a ispred svih njih nalazi se otok Pašman. Za prvu večer izaberite jednu od uvala s njegove južne strane (npr. uvala Landin), pa sutradan preplovite do otoka Žuta koji nudi siguran vez i odličnu gastronomsku ponudu, ali i duh kornatskog otočja koje se nalazi u neposrednoj blizini. Ako vam to veličina plovila (i visina jarbola!) omogućuju, vratite se kroz prolaz između Pašmana i Ugljana, uz obvezno kupanje u njegovim obližnjim pješčanim uvalicama prije povratka u civilizaciju.

Zoran Jelača

Pula – Opatija

Ako vam se plovilo nalazi u Puli ili Opatiji, udaljenost do otoka Cresa gotovo je podjednaka. Creska uvala s istoimenim gradićem u njezinu dnu nudi izvrstan vez i pravi je mali otočni raj u neposrednoj blizini kopna. Istraživanjem creskog zaljeva naići ćete na mnoge plaže u kojima ćete moći uživati u samoći, a sretnici će dobar vez pronaći u Valunu, mjestu najpoznatijem po morskim delicijama koje se služe u lokalnim restoranima. Možete odabrati i čuvenu cresku janjetinu pa brod ostaviti na sigurnom vezu i subotnju večer provesti u morsko-planinskom ambijentu gradića Lubenica.

Tijekom plovidbe izvan ljetne sezone posebnu pozornost treba obratiti na vremensku prognozu. Dinamika promjena vremena brža je nego ljeti, stoga svoju rutu samo trebate prilagoditi dolazećim uvjetima na moru. Ako dobro vladate brodom ili imate profesionalnu posadu, savjetujemo vam da u slučaju povoljnih meteoroloških prilika barem dotaknete večernju plovidbu. Sat plovidbe pod zvijezdama vrijedi kao najmanje dvanaest sati plovidbe po danu. I sve to stane u samo jedan vikend.

Snovi sada mogu postati stvarnost, zaplovite Jadranom