Čarter u Hrvatskoj

Čarter u Hrvatskoj

Posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze na hrvatski Jadran, a za mnoge od njih najam različitih vrsta plovila za razonodu prirodan je izbor. Vrsta čartera ovisi o mnogobrojnim čimbenicima poput broja osoba, budžeta, trajanja, kao i područja plovidbe, ali bez obzira na vrstu čartera koju odaberete, čeka vas odlična i raznovrsna ponuda plovila za najam, koja će vam omogućiti istinsko uživanje u hrvatskim vodama. Brojne agencije nude širok raspon unajmljivanja plovila, a temeljna je njihova podjela na plovila bez posade i s posadom.

 

Plovila bez posade redovito su plovila kraća od 15 metara, a unajmljuju ih gosti vični moru, koji istražuju najljepše kutke Hrvatske oslonjeni na vlastito znanje i iskustvo. Također, plovila bez posade unajmljuju i ljudi bez iskustva u plovidbi, ali koji unajmljuju profesionalce kako bi na jednak način uživali u plovidbi i svim radostima povezanima sa životom na brodu. Najčešći članovi posade jesu skiper i hostesa, koji su zaduženi za rukovanje brodom i njegovo održavanje. Riječ je o pravim vodičima po Hrvatskoj, koji će odmor prilagoditi vašim potrebama i dodati mu poseban ton.

Ivo Biočina

Kod plovila s posadom podrazumijeva se da brodom upravlja profesionalna posada, a ono što ih zaista karakterizira jest visoka razina usluge koju takva plovila nude: od jednostavnih tandema od dvije osobe do mnogobrojnih članova posade velikih jahta, kvaliteta posade određuje kvalitetu vašeg boravka na moru, što se u čarteru najbolje osjeti. Jahte s hrvatskom posadom, osim poštovanja profesionalnih standarda nautičke industrije, nude i odlično poznavanje područja plovidbe te ljude koji rade u mnogim uslužnim djelatnostima što ih jahte upotrebljavaju. Radi se o čimbeniku koji će kvalitetu vašeg boravka na jahti povećati na maksimalnu razinu.

Plovila bez posade dijele se na jedrilice, katamarane i motorna plovila, pružaju jednaku količinu radosti koju izaziva boravak na moru, a tip plovila koji ćete odabrati ovisi o vašim o željama. Jedrilice su najčešća plovila u ponudi hrvatskih čartera, stoga je raspon njihove ponude nevjerojatno širok i kvalitetan. Od malih i financijski najpovoljnijih plovila za četiri osobe, do najvećih i najmodernijih jedrilica, u Hrvatskoj ćete pronaći sve što u jedriličarskom smislu možete zamisliti.


Broj katamarana manji je od jedrilica, ali je njihova ponuda zaista sjajna. Trend porasta interesa za tu vrstu plovila u cijelom je svijetu jasno vidljiv, njihov broj i u Hrvatskoj polako raste, a plovila su većinom nova. Katamarane karakteriziraju obilje prostora, stabilnost i sličnost s kućama za odmor. Stoga je na njima „morskiˮ život više obitelji ili većeg broja prijatelja ne samo moguć već i vrlo udoban. Katamarani su posebno popularni za one koji prvi put dolaze u čarter, a ta plovila primaju do čak dvanaest gostiju.


Za razliku od katamarana, manja motorna plovila uglavnom uzimaju gosti s iskustvom kako u upravljanju istima tako i u njihovoj upotrebi. Zbog brzine plovidbe ona omogućuju obilazak udaljenih odredišta u relativno kratkom vremenu. Istraživanje Hrvatske motornim brodom omogućuje vam obilazak i najpopularnijih i najskrovitijih mjesta, kombinaciju istovremenog obilaska prekrasnih prirodnih kutaka i uživanja u večernjoj zabavi te laku dostupnost udaljenih odredišta.


Plovila s posadom dijele se na jahte te plovila u čarteru koja po standardima ne pripadaju jahting industriji. Pritom su jedina ograničenja jahti samo njihova dužina i budžet koji gost u Hrvatskoj želi potrošiti. Radi se o najluksuznijim plovilima koja se upotrebljavaju za odmor na moru, a čest je slučaj da najveće jahte na svijetu, dok su u čarteru, posjećuju hrvatske vode. Većina plovila koja se nudi u Hrvatskoj u tom segmentu dužine je između 20 i 50 metara. Njihova glavna podjela s obzirom na kriterije kojima ih gosti traže jest ona na jahte od tri kabine do maksimalno šest kabina, a većina jahti nudi izuzetno visok standard usluge, stoga su ti svojevrsni „ploveći hoteliˮ često viđeni u hrvatskim vodama.


S druge strane, plovila koja su namijenjena iznajmljivanju, ali po svojoj izradi ne pripadaju klasifikaciji jahte, kao što su guleti i minikruzeri, često pružaju sličnu ili istu razinu usluge gostima. Hrvatska postaje jedna od vodećih europskih zemalja upravo u tom segmentu jer je omjer cijene i razine usluge vrlo povoljan upravo u vašu korist.

Mario Jelavić

Osim opisanih grupa plovila postoji niz onih koja se iznajmljuju s obzirom na trenutačnu potražnju, poput glisera za dnevne izlete, radnih brodica za ronioce ili regatnih jedrilica za nastupe na regatama. Neovisno o vrsti plovila koja vas privlači, izvjesno je da ćete na hrvatskom moru pronaći nešto po svojem ukusu, uživajući u istraživanju toga jedinstvenoga europskog arhipelaga.