Adrenalinska zabava koja mami osmijeh na lice

Adrenalinska zabava koja mami osmijeh na lice

Jet ski za uživanje u hrvatskom moru

Vožnja jet skijem iznimno je popularna adrenalinska avantura koju možete iskusiti tijekom plovidbe Jadranskim morem. Sjajna je ideja za nautičare dok je brod vezan u jednoj od brojnih marina, na gatovima stoljetnih gradova ili dok bezbrižno miruje u filmski pitoresknoj uvali na nekom od brojnih otoka.

 

Moćni strojevi, brzina, jahanje na valovima, vjetar u kosi i prekrasna priroda sjajni su sastojci za ljetni hit. Dok istražujete skrivene kutke Jadranskog mora praćeni toplim maestralom imat ćete osjećaj kako je cijeli svijet samo vaš. I to uz najveći osmijeh na svijetu. Sjajna je stvar što tu vrstu zabave mogu iskusiti svi. Jet ski je pravi moderni kameleon. Ovisnici o brzini i adrenalinu izabrat će moćne sportske modele brze poput vodene „formule 1”, dok će se obitelji s djecom odlučiti za smirenije i udobnije varijante s tri ili četiri sjedala na kojima i mališani mogu doživjeti dašak avanture te imati lijepu i uzbudljivu uspomenu za cijeli život.

Zavratnica, jet ski
Mario Hlača

No prije nego što krenete u istraživanje modrog mora i skrivenih uvala hrvatskih otoka dobro je upoznati ovu jurilicu i propise koje morate poštovati tijekom boravka u Hrvatskoj. Ako niste vlasnik jet skija , preostaje vam iznajmljivanje. I u jednom i u drugom slučaju za uživanje u vožnji morate imati najmanje 18 godina i odgovarajuću dozvolu za upravljanje. Prije vožnje preporučljivo je pomno proučiti mogućnosti jet skija jer je u pitanju iznimno brzo plovilo s jakim motorom. Sigurnosna oprema mora sadržavati prsluk, mokro odijelo i cipele za vodu. Za uživanje u brzinama i do 100 kilometara na sat takve su stvari nužne. Sigurnosna oprema nije tu samo zbog vas, nego i zbog drugih plovila na moru. Sada kada ste se sprijateljili s jet skijem i odabrali pravu opremu, vrijeme je za upoznavanjem osnovnih sigurnosnih propisa na moru. U Hrvatskoj je glisiranje zabranjeno na manje od 300 metara od obale, a u lučkoj kapetaniji mjesta u kojem boravite raspitajte se za sve dodatne stavke koje vas zanimaju, poput ograničenja brzine u kanalima te dodatnih ograničenja ili zabrana u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima. Pridržavajte se plovnih zakona, jer more je suživot mnogih brodova u kojem sve funkcionira ako se svi drže pravila.

Aleksandar Gospić

Sada ste spremni za istraživanje najljepše obale na svijetu. Osmijeh na lice, upalite svoj jet ski i zabava može započeti… Za selfie se ipak morate pobrinuti sami. Čeka vas težak zadatak, jer Hrvatska je prepuna prekrasnih kadrova. Kada se vratite na palubu svojeg broda znat ćete da ste doživjeli hrvatski morski blockbuster.