Kaprije – jadranski pupoljak

Kaprije – jadranski pupoljak

Kaprije je otok koji se nalazi u središtu šibenskog arhipelaga. Nautičari koji plove tim akvatorijem nezaobilazno ga posjećuju, a čest je odabir i onima koji plove između Splita i Kornata kao idealna „međustanica”. Ime je dobio po mediteranskoj biljci kapara, čiji se plodovi jedu, a pupoljci upotrebljavaju za uljepšavanje tanjura.

 

Kaprije kao samozatajni pupoljak Jadrana na jednak način uljepšava vašu plovidbu, posebno ako tražite sve nedostupniji mir i tišinu koje svojim posjetiteljima servira kao na dlanu. Naime, na tom malenom otoku nema automobila, a svojevrstan šušur osjeća se samo u ljetnim mjesecima u Kapriju – jedinom naseljenom mjestu na otoku.

 

Ovaj šibenski otočni biser čitav je prošaran puteljcima koje su napravili lokalni stanovnici kako bi mogli stići do svojih posjeda jer ipak je Kaprije prvenstveno otok težaka, uz nezaobilazno ribarstvo (svježe ribe za povoljna vremena uvijek se pronađe). Ovaj razvedeni otok prvi stanovnici počeli su naseljavati tek u 15. stoljeću, s time da je veći val nastupio u stoljeću koje je uslijedilo. U to vrijeme na Kapriju se kao u oazi spasa sklonilo šibensko stanovništvo pred najezdom Turaka.

Ivo Pervan

Od tih davnih dana pa do danas na otoku se nije mnogo toga promijenilo – na Kapriju postoji tek jedno naseljeno mjesto te nekoliko uglavnom samo ljeti nastanjenih uvala.

Nautički raj u kojem ćete se osjećati kao kod kuće

Najbolje zaklonište otoka predstavlja luka Kaprije koja se smjestila s jugozapadne strane otoka. Ova duboko uvučena uvala, koja nosi i ime Luka sv. Petra, odlično je zaštićena od svih vjetrova osim maestrala i tramuntane te ljetnih nevera za koje nije idealno privezište. Nautičari mogu potražiti vez na glavnom gatu na kojem ima mjesta za dvadesetak brodova, a isto toliko plovila može se vezati za plutače koje su postavljene prema dnu ove rado posjećene uvale.

 

U Kapriju nautičari mogu pronaći sve potrebno; ambulantu, poštu, bankomat, skromno opskrbljene prodavaonice i nekoliko restorana. Lokalne konobe odišu gostoprimstvom po kojem je prepoznat i čitav šibenski kraj, a kao kulinarske specijalitete otoka svakako treba izdvojiti raznobojne vrsne rižote te oboritu ribu.

 

Najljepši dio mjesta nalazi se na brežuljku gdje su se smjestile stare kuće koje su uglavnom obnovljene i pune života, ali i glavna crkva otoka, koja nosi isto ime kao i zaštitnik Kaprija – sveti Petar. Za ljubitelje pokreta svakako može biti interesantan 45-minutni uspon do najviše točke otoka koja je među otočanima poznata kao Gigina glavica. Sa 129 metara nadmorske visine pogled na Kaprije, šaroliki arhipelag okolnih otoka te impozantne padine Dinare višestruko će vas nagraditi. Za vrućih dana, kada nestane sunca možete se odlučiti za kratku šetnju do istočnih obala otoka ili pak do neke od obližnjih uvala.

 

Nautičari željni osame i spoja s prirodnim titrajem kaprijske tišine samo moraju odlučiti u kojem će od otočnih kutaka spustiti sidro. Na sjeverozapadnom dijelu otoka smjestila se uvala Remetić, nasuprot nje uvala Medoš, dok južne obale krase Mala i Velika Nozdra. U svim ovim nenastanjenim uvalama postavljene su bove, a u dvije najatraktivnije – Medoš i Mala Nozdra – nalaze se restorani koje nautičari rado posjećuju, a dostupni su samo morem.

 

Budući da sve spomenute uvale, nisu zaštićene od južnih vjetrova, za vrijeme juga zaklon je najsigurnije potražiti u uvali Vanjska, gdje postoji mogućnost sidrenja.

Ivo Pervan

Prema tome, s obzirom na vremenske uvjete, ali i raspoloženje članova posade – pronađite svoj djelić raja na Kapriju.