Maestral - najdraži vjetar jedriličara

Maestral - najdraži vjetar jedriličara

Maestral nazivaju još i „dobrim vjetrom”, prijateljem moreplovaca, poglavito jedriličara. To je ljetni vjetar koji smanjuje vrelinu, pa ga zato vole i vinogradari jer rashlađuje vinograde, osobito one na južnim padinama izloženima dugotrajnom suncu, a sprečava i nastajanje bolesti na grožđu.

 

Najjači je u srpnju i kolovozu. Nastaje zbog razlike temperature mora i kopna, pa je to termički vjetar koji puše s mora prema kopnu. Maestral „slijedi” putanju sunca, pa od prijepodneva kad nastaje kao jugoistočni do poslijepodne mijenja smjer i kad se ustali, puše iz smjera sjeverozapada. 

 

Za lijepa i topla vremena u pravilu puše svakodnevno, a zapuhat će oko deset sati, najkasnije o podnevu i jačati sve do u sutona, a zna trajati i dulje. Snaga mu postupno raste sve do povremenog poslijepodnevnog maeštraluna, kad je to i jaki vjetar koji zna zapuhati i brzinom većom od 30 čvorova. U pravilu je podosta jači na srednjem, a pogotovo južnom nego na sjevernom Jadranu. Na otvorenom moru podiže velike valove (na primjer između Hvara i Visa ili Korčule i Lastova ), a u kanalima dobiva dodatno ubrzanje (između Zadra i Ugljana, Brača i Hvara ili Korčule i Pelješca).

 

Idealan je kad vas „gura” u krmu, a plovidba uz njega iziskuje malo više vještine bez obzira na to plovite li na jedrilici ili na motornjaku, uz obvezno valjanje. No tako nije uvijek, zna cijeli dan puhati kao slab vjetar, koji tek malo prelazi desetak čvorova. Katkad, posebno u kanalima zna i zbunjivati. Zna vrlo naglo prijeći s početnog smjera jugoistoka u sjeverozapadni, pa dok prvi nije još pravo ni prestao, sudara se s drugim.

 

Izostanak maestrala znak je da dolazi promjena vremena. Obično nakon jednodnevne tišine vjetar skreće prema smjeru juga, a to znači pogoršanje vremena. Općenito, kad izostane pravilna izmjena vjetrova s kopna prema moru (burin, bura) ili s mora prema kopnu, slijedi veća promjena vremena.