Modra špilja – carstvo morske medvjedice

Modra špilja – carstvo morske medvjedice

Na pučini ispred Komiže na udaljenosti od četiri nautičke milje smjestio se otok Biševo koji je među jadranske nautičke celebrityje postavila Modra špilja kao jedan od nautičkih simbola našeg plavog mora. Organizirani posjet ovlaštenim brodicama moguć je samo iz susjedne uvale Mezoporat, u kojoj nautičari svoje plovilo mogu vezati na rivu ili pak na plutaču, a ta uvala pruža i mogućnost sidrenja.

 

Špilju je moguće posjetiti samo za povoljnih vremenskih prilika, dok i najmanji valovi juga zatvaraju ulaz posjetiteljima. Najljepše boje unutar špilje dolaze do izražaja sredinom dana, ali treba imati na umu da se tada i mnogi drugi žele stopiti s tom hipnotizirajućom modrinom.

S južne strane otoka smjestila se Medvidina špilja koja pruža mnogo intimniji ugođaj, što je vjerojatno i razlog zbog kojeg su je u prošlosti morske medvjedice odabrale za svoje skrovište. Duboka tamna špilja koja se prema kraju sužava te završava žalom prelijepih oblutaka svakako je vrijedna posjeta (ponesite baterijsku svjetiljku).

Aleksandar Gospić

Nekadašnja glavna luka otoka uvala Porat oslikava treće lice ovog pučinskog otoka. Tirkizno more, pješčana plaža natkrita borovinom, po nekim kriterijima jedna od sedam najljepših na svijetu, te lokalne konobe u kojima možete okusiti ponajbolje jadranske lignje zasigurno će biti vrijedne prijeđenih nautičkih milja.