Svoju sreću pronaći ćete na otoku Rabu

Svoju sreću pronaći ćete na otoku Rabu

Otok Rab kao jedan od sedam kvarnerskih dragulja predstavlja nezaobilazno odredište nautičara koji plove sjevernim Jadranom. Rab su još stari Rimljani prozvali Felix Arba (sretan otok) vjerojatno zbog njegovih prirodnih bogatstava i visoke razvijenosti, a epitet sretan zaslužuje i danas, jer je zahvaljujući različitim klimatskim utjecajima na ovom bajkovitom otoku više načina na koje možete pronaći svoj razlog za sreću.

 

Otok i posebno grad Rab predstavljaju pravu riznicu „arheoloških trofeja”, mnogobrojne legende kao vremeplov „teleportiraju” posjetitelje u vrijeme burne povijesti otoka, gostoljubivi stanovnici maštovito pretaču običaje i tradiciju u turističku ponudu, a kao najatraktivnije manifestacije ističu se Rapska fjera i Rapske viteške igre, koje su više nego dostatan razlog da im nautičari prilagode svoju rutu.

 

S gastronomskog aspekta Rab će s lakoćom zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane, posebice ako otok posjete u dane šparoga, janjetine ili autohtonih proizvoda ili pak za vrijeme fešte Kanata s kojom završava turistička sezona. Ali mnogobrojne manifestacije i živopisne legende samo su dio ponude otoka, jer će vas plovidba oko Raba zasigurno obogatiti najšarolikijom paletom doživljaja.

 

Ovaj sjevernojadranski otočni biser ima nekoliko sasvim različitih lica, njegove istočne obale, okrenute buri, nepristupačne su i lišene vegetacije, a odmah nasuprot nalazi se Barbatski kanal koji posjetiteljima servira posve drugačiji, jezerski ugođaj. Ipak zbog velikog prometa i zagasitih boja mora ovaj kanal ne predstavlja najatraktivnije odredište otoka, ali to obližnji grad Rab zajedno s uvalom Sveta Fumija zasigurno jest.

Ivo Biočina

Srednjovjekovni grad Rab sa svoja četiri ponosno uzdignuta zvonika neodoljivo podsjeća na veliki jedrenjak koji nautičari nezaobilazno posjećuju.

Od finog pijeska do stjenovitih obala

Vez je najsigurnije potražiti u sezonski otvorenoj ACI-jevoj marini Rab pa krenuti u istraživanje stare gradske jezgre, stoljetnog parka Komrčar te susjedne uvale Sveta Fumija, koja osim što nautičarima servira najljepši pogled na grad, pruža i zaklon od svih vjetrova.

 

Zapadno od grada Raba nalazi se razvedeni poluotok Kalifront, čije slikovite uvale pretežno završavaju tirkiznim bojama i šljunčanim žalima.

Čitav poluotok prekriva bujna vegetacija, a uz borove nad obalom se nadvila i šuma crnike, koja jedina posjetiteljima otkriva da su u okrilju Raba, a ne nekog južnodalmatinskog otoka.

Kalifront sa svojih sedam manjih i većih uvala podsjeća na smaragdno zelenu ogrlicu koju krase skladno nanizani biseri te nije lako donijeti odluku gdje spustiti sidro.

 

Međutim, treba napomenuti da ove uvale ne pružaju zaštitu od južnih vjetrova, dok nautičarima osiguravaju potpuno miran san za vrijeme vjetrova iz I. i IV. kvadranta. Uvalu Gožinka krasi 20-ak kućica i obiteljska konoba, a nenaseljene uvale Čifnata i Kristofor magična tirkizna boja. Između potonje dvije – možda i najljepše na čitavom otoku – ljubiteljima osamljenijih mjesta svakako se preporučuje uvala Kristofor, koju je lako prepoznati po svjetioniku na samom ulazu. Najbolje zaklonište spomenutog poluotoka predstavlja uvala Sveta Mara, što potvrđuju i kamene privezne bitve na obali što su ih isklesale posade starih jedrenjaka čekajući da oslabi bura u Senjskim vratima.

 

Sjeverozapadni dio otoka raj je kako za djecu tako i za sve druge zaljubljenike u pijesak, a poluotok koji razdvaja Kamporsku od Supetarske drage njegov je najrazvedeniji i najatraktivniji dio.

Otočići i tirkizne lagune samo su kratak isječak iz šarolike lepeze ljepote ovog dijela Raba.

Nautičarima koji njime plove savjetuje se oprez samo za vrijeme sjeverozapadnih i sjevernih vjetrova.

 

Tu se smjestila još jedna rapska ACI-jeva marina – Supetarska draga koju karakterizira obiteljski ugođaj te ribarsko okruženje, a za mnoge nautičare simbolizira luku spasa kada zapuše bura.

Aleksandar Gospić

Završit ćemo s najfinijim pijeskom, ali i opasnim pličinama koje karakteriziraju sjeverne uvale loparskog poluotoka te uvalom Crnika. Potonju svi prepoznaju pod imenom Rajska, a riječ je o najdužoj i najposjećenijoj pješčanoj plaži otoka Raba.

Oblikovali su je prvenstveno valovi iz smjera istoka i sjeveroistoka pa za vrijeme tih vjetrova svoj morski raj radije potražite na nekom drugom kutku ovog otoka s tako mnogo lica.