Vis – nautički i ronilački raj

Vis – nautički i ronilački raj

Viški povijesni muzej pod morem

Nautičari obožavaju Vis. Najistureniji otok srednjeg Jadrana prepun je prekrasnih plaža i uvala koje mame na sidrenje i kupanje, gradovi Vis i Komiža odišu romantikom, a unutrašnjost otoka kupa se u bojama, okusima i mirisima Mediterana. Viške uvale poput Srebrne, Stinive, Stončice ili Rukavca nalaze se na listi želja svih nautičara koji dolaze ploviti na najljepšem moru na svijetu. Vis je idealna destinacija za plovidbu prema Korčuli ili Lastovu, a pučinska blaga poput Brusnika ili Sveca mame nautičare željne avanture i adrenalina. Najveća atrakcija viškog akvatorija samo je pet milja udaljena od Komiže. Modru špilju otkrio je barun Eugen Ransonnet 1884. i potom ju je u jednom bečkom listu opisao kao najljepši ukras Biševa. Mi ćemo reći kako je bio skroman, Modra špilja jedan je od najljepših hrvatskih prirodnih fenomena koji godišnje posjeti desetine tisuća turista. Mistična plava boja ostaje im zauvijek u pamćenju.

Osim prirodnih ljepota, Vis je sjajna destinacija i zbog svoje burne povijesti. Tijekom Drugog svjetskog rata prvo je bio talijanska baza, a potom su ga preuzeli saveznici, koji su na otoku napravili aerodrom. Tako je u podmorju oko Visa pronađeno 30-ak aviona, uglavnom bombardera iz Drugog svjetskog rata, kao i nekoliko lovaca. Oko viškog arhipelaga nalaze se tri sjajna lokaliteta za nautičare koji su ljubitelji ronjenja, a uz pomoć lokalnih ronilačkih agencija moguće je otkriti sve tajne ovih aviona. Prvi je bombarder B-17G potonuo 6. studenoga 1944. i nalazi se 150 metara od rta Polivalo na južnoj obali otoka, na izlazu iz prekrasne uvale Rukavac. Iako je zaron tehnički zahtjevan jer avion leži na 72 metra dubine, riječ je o jednoj od najvrjednijih avionskih olupina u Hrvatskoj i svijetu. Moćni bombarder leži u dubokom plavetnilu gotovo neoštećen, čak je moguće vidjeti pilotsku kabinu, a zbog kombinacije avanture i povijesne priče ovaj je morski muzej na dnu prekrasnog arhipelaga must see destinacija.

Zoran Jelača

Druga lokacija istočno od otoka Biševo omogućava spajanje izleta u Modru špilju i olupine bombardera B-24 nazvanog „Lady Luck” koji je oboren 1944. godine. Kombinacija prekrasne podmorske prirode, mnoštva riba i komadića povijesti savršeno je iskustvo za sva osjetila.

Danijel Frka

Treći lokalitet u viškom arhipelagu krije bombarder B-24 pod imenom „Tulsamerican” koji je potonuo kod otočića Paržan. Prema podacima američkih arhiva, ovaj je avion obavio 27 uspješnih zadataka do nesreće u prosincu 1944. godine.