Zaplovite prekrasnim Jadranom od Dubrovnika do Splita

Zaplovite prekrasnim Jadranom od Dubrovnika do Splita

Izdvojiti određeni dio hrvatske obale po svojoj popularnosti nije nimalo lako. Taj zadatak otežava nam bogatstvo ponude za nautičare koje cijela hrvatska obala nudi jer ćete u gotovo svakoj uvali pronaći svoj privatni djelić raja. Mnogi nautičari biraju mjesta na koja godinama dolaze, a taj izbor vezan je uz njihove osobne preferencije. Kriterij po kojem ćete izabrati odmor po svojoj mjeri morate sami odabrati, a nude vam se idilična mjesta obojena prirodnim ljepotama, živi gradovi puni zabave, luksuzne marine, gastronomske atrakcije, aktivan odmor... Jedan od najčešćih izbora za nautičare koji prvi put dolaze u Hrvatsku ruta je između Dubrovnika i Splita kao početak otkrivanja njezinih ljepota i znamenitosti.

Ivan Čorić

Osim odlične prometne povezanosti autocestom i međunarodnim zračnim lukama, razlog odabira spajanja tih dvaju simbola hrvatskog turizma za vrijeme vaše ljetne plovidbe krije se u činjenici da ćete ploveći posjetiti dva bisera hrvatske obale sa spomenicima pod UNESCO-ovom zaštitom, bogate povijesti, očuvane baštine i arhitekture, ali i ritma življenja koji danas posjetiteljima pruža obilje dobre zabave i odličnu gastronomsku ponudu.

Mario Jelavić

S druge strane, kada se otisnete na pučinu, nakon pozitivne vreve velikih gradova u njihovoj neposrednoj blizini uranjate u čaroban svijet plovidbe po hrvatskim otocima. Ispred Dubrovnika nalazi se Elafitsko otočje koje vam nudi mogućnosti za dobar privez i uživanje u lokalnim restoranima. 


Na udaljenosti od samo tri nautičke milje od Elafita nalazi se otok Mljet s istoimenim nacionalnim parkom čija slana jezera na zapadnom dijelu otoka posjećuju mnogi nautičari. Još bliže nalazi se poluotok Pelješac na kojem je plovidbu moguće kombinirati s posjetom ponajboljim hrvatskim vinarima čija se crvena vina svrstavaju uz bok najboljim svjetskim proizvođačima. Ako se odlučite za tu varijantu, naš je savjet da probate i lokalno uzgojene kamenice.

Put vas dalje vodi do srednjovjekovnoga grada Korčule s prvoklasnom marinom u čijim ćete uličicama pronaći mnoge šarmantne taverne koje nude i domaću tjesteninu s pet stoljeća starom recepturom, a pritom možete odlučiti želite li plovidbu nastaviti prema Hvaru ili prema Lastovskom otočju, koje je zaštićeni park prirode. Osim prirodnih ljepota, Lastovo karakterizira i izvrsna gastronomska ponuda morskih specijaliteta od koje bismo izdvojili jadranskog jastoga. 


Nastavite plovidbu prema otoku Visu, koji je za vrijeme jugoslavenskih vlasti bio zabranjena zona za strane turiste zahvaljujući čemu je njegova popularnost danas veća. Taj otok krije neke od najprivlačnijih hrvatskih uvala, poput Stinive na njegovim južnim obalama ili svjetski poznate Modre špilje na susjednom otoku Biševu. U samom gradu Visu možete se dobro zabaviti, a možete posjetiti i neka od seoskih domaćinstava u unutrašnjosti otoka.


Sljedeća točka koja privlači tisuće nautičara jesu grad Hvar i Paklinski otoci u njegovoj neposrednoj blizini. Brojni restorani u zaštićenim uvalama nautičarima nude baš sve morske specijalitete, a sam grad pravi je izlog mediteranskog stila življenja i sadržajnih noćnih provoda. Hvar je bio točka gdje se nautički turizam prije pedeset godina počeo razvijati te je simbol onoga što Hrvatska na svojem moru nudi. Putovi s Hvara obično nautičare vode do Zlatnog rata na otoku Braču, još jednog simbola hrvatskog turizma, prije priveza u najvećem gradu na hrvatskoj obali – Splitu. Obilaskom te rute u samo sedam dana dotaknut ćete površinu onoga što ona krije, ali i obići znatan broj znamenitosti koje zanimaju nautičare u svojem prvom posjetu Hrvatskoj. 

Boris Kačan

Ruta – prikladna i u obrnutom smjeru:

Dubrovnik – Šipanska Luka (otok Šipan) – Polače (otok Mljet) – Korčula – Ubli (otok Lastovo) – Komiža (otok Vis) – Hvar – Bol (otok Brač) – Split

 

  • 1. DAN: Dubrovnik – Šipanska Luka (otok Šipan)
  • 2. DAN: Šipanska Luka – uvala Polače (otok Mljet) 
  • 3. DAN: Polače – Bili Žal (otok Korčula) – Korčula (otok Korčula)
  • 4. DAN: Korčula – Saplun (otočje Lastovnjaci) – Ubli (otok Lastovo)
  • 5. DAN: Ubli – uvala Stončica (otok Vis) – Vis (otok Vis)
  • 6. DAN: Vis – uvala Vinogradišće (otok Sv. Klement) – Hvar (otok Hvar)
  • 7. DAN: Hvar – Zlatni rat (otok Brač) – Split