Dalmacija – Šibenik

Dalmacija – Šibenik

Regija Dalmacija – Šibenik obuhvaća otočno područje, zaleđe – Dalmatinsku zagoru s gradovima Drnišem i Kninom te obalno područje s gradom Šibenikom kao središtem regije. U toj su regiji dva nacionalna parka: otočni arhipelag Kornati s 89 otoka, otočića i hridi jedinstvene ljepote i Krka, svakako najčudesnija među rijekama hrvatskoga krša. Među njezinim brojnim vodopadima osobitom ljepotom ističu se Skradinski buk i Roški slap.

 

Obiteljska gospodarstva u blizini Nacionalnog parka Krka, u kraju očuvane prirode i tradicijskog graditeljstva, pozivaju vas da ih posjetite. Okolica obiluje izletištima te stazama za šetnje i bicikliranje. Gosti koji odaberu boravak na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima mogu se baviti sportskim aktivnostima, sudjelovati u sezonskim radovima ili se opuštati na bazenu. U obnovljenim starim kamenim kućama jedan je dio namijenjen za smještaj gostiju, dok je drugi dio preuređen u konobe s raznovrsnom ponudom tradicionalnih dalmatinskih jela, vina i rakija. Uz obiteljske kuće nalaze se vinogradi i voćnjaci. U ponudi imanja domaći su ekološki proizvodi – vino, rakija, pršut, maslinovo ulje, povrće i slično. U zraku je miris kadulje i smilja te lovora i ružmarina, što će gostima zasigurno pružiti ugodu iskonske prirode i čvrst san u miru seoskog domaćinstva.

 

U idiličnom ambijentu jednog od sedam miljevačkih sela, uz samu granicu Nacionalnog parka Krka, smještena su obiteljska poljoprivredna domaćinstva u kojima uz smještaj možete okusiti sve što pruža ovaj slikoviti kraj. Gostima se nudi miljevački pršut, kravlji sir, razne vrste rakija, vino, maslinovo ulje, kao i domaći specijaliteti pripremljeni ispod peke te jela s roštilja uz razne vrste povrća i voća iz vlastitog vrta domaćinstava. Domaćini s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu rado će vas upoznati sa zanimljivostima domaćinstva i okolice. Tu su životinje i stari alati, obližnji vinogradi i maslinici, poučne staze, Roški slap i mlinice na Krki te bogata kulturno-povijesna baština kraja. Ako ste u posjetu kulturno-povijesnoj baštini, možete posjetiti mauzolej hrvatskog kipara svjetskog glasa Ivana Meštrovića nedaleko od grada Drniša u selu Ružić.

Dalmatia – Šibenik
Zoran Jelača

Primoštensko zaleđe koje zovu Primošten Burnji svakako vrijedi posjetiti. U njemu se nalazi nekoliko domaćinstava gdje možete prenoćiti te se nagledati prirodnih ljepota iz primoštenskih vinograda s kojih puca pogled prema moru i obali Jadrana.

 

Specifična i drugačija mjesta vrijedna posjeta svakako su: šibenska katedrala sv. Jakova, Šibenik i njegove četiri tvrđave: sv. Mihovil, sv. Ivan, Barone (ili Šubićevac) i sv. Nikola na otoku Ljuljevu na ulazu u Kanal sv. Ante; Memorijalni centar „Faust Vrančić”, posvećen izumitelju „letećeg čovjeka”, prvog padobrana (1551. – 1617.), Prvić Luka, otok Prvić; Nacionalni park Kornati i otok Murter – „vrata Kornata”, privlačan za nautičare; najviši vrh Hrvatske na planini Dinara, Sinjal (1831 m) i Promina s vrhom Čavnovka (1148 m); Zlarin – otok koralja i koraljarstva te bujne vegetacije; Krapanj – otok spužve i spužvarstva te tradicije ronilaštva – najmanji i najniži naseljeni otok na Jadranu. Upoznajte ih i podijelite s drugima!

 

U razgledavanju nemojte zaobići gradove Knin i Drniš. Kninska tvrđava jedna je od najvećih i najstarijih europskih tvrđava. Tvrđava svojom ljepotom i mističnošću brzo i lako osvaja srca posjetitelja te ih uvijek iznova oduševljava i opčinjava svojom tajnovitom ljepotom i neispričanim pričama. Ako se nađete na ovom području baš u vrijeme nekih od tradicijskih manifestacija – obogatite svoj boravak, a kroz njih ćete upoznati tradiciju, običaje i ljude ovog kraja.