Središnja Hrvatska – mineralne vode među najboljima u Europi

Središnja Hrvatska – mineralne vode među najboljima u Europi

Središnja Hrvatska dio je kontinentalne Hrvatske u porječju triju rijeka, Save, Drave i Mure, sjeverozapadno od Zagreba, premrežen starim šumama, vinogradima i baroknim dvorcima.

Uz srednjovjekovne gradove Koprivnicu, Varaždin i Čakovec nalaze se brojne toplice s termalnom vodom, idealne za podizanje i obnovu životne energije.

 

Većina najpoznatijih i najrenomiranijih hrvatskih toplica i lječilišta, od kojih se neka po kvaliteti mineralne vode ubrajaju u prvih deset u Europi, nalazi se upravo u središnjoj Hrvatskoj. Tako po kvaliteti termalne vode toplice u općini Topuskom zauzimaju treće, a one u Krapinskim Toplicama šesto mjesto u Europi.

 

U Topuskom, smještenom 70 km od Zagreba, voda vulkanskog podrijetla temperature od 68 °C do 72 °C na izvoru, pogodna je za liječenje i rehabilitaciju živčanog, mišićnog i lokomotornog sustava.

 

Temperatura termalne vode iz čak četiriju izvora u Krapinskim Toplicama iznosi između 39 °C i 41 °C. Čitav niz medicinskih programa koje u ponudi imaju tamošnje lječilišne ustanove temelji se na primjeni prirodnih ljekovitih sredstava kao što su spomenuta hipertermalna voda i prirodno ljekovito blato fango uz niz suvremenih postupaka fizikalne medicine i rehabilitacije. Krapinske Toplice čuvene su i po tradiciji uspješnog liječenja bolesti srca i krvnih žila, odnosno po izuzetno kvalitetnoj kardiologiji i kardiovaskularnoj kirurgiji uz skraćeno trajanje hospitalizacije.

 

I voda u Stubičkim Toplicama, popularno zvanima Stubaki, prepoznatljiva je po visokim temperaturama, koje na izvoru dosežu i do 69 °C. Zahvaljujući kemijskom sastavu, koji osigurava iznimnu ljekovitost, pogodna je za liječenje reumatizma zglobova i mišića, diskopatije te posttraumatskih stanja. U toplicama je u ponudi i kriosauna, tretman izlaganja tijela ekstremno niskim temperaturama od – 110 °C do – 190 °C, koji pozitivno utječe na izgled kože i podizanje imuniteta te podržava gubitak tjelesne težine.

Tuhelj
Hrvoje Serdar
Tuhelj

U Tuheljskim Toplicama, udaljenima tek 40 kilometara od Zagreba, na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata nalazi se najveće kupalište u Hrvatskoj s više od 5000 m2 vodenih površina. Posjet Termama Tuhelj preporučuje se kod upalnih i kroničnih reumatskih oboljenja, posebice artritisa i išijasa, bolesti dišnih organa, ginekoloških oboljenja te posttraumatskih i postoperativnih stanja.

 

Grad Zabok postaje sve više prepoznatljiv po centru izvrsnosti za sportsku medicinu, koji se bavi i izučavanjem mehanizama nastanka križobolje te uzroka prijelaza akutne križobolje u kroničnu.

 

Sveti Martin na Muri omiljeno je odredište profesionalnih i rekreativnih sportaša, bogato termalnom vodom. Pruža optimalan odmor tijekom cijele godine uz uživanje u sportskim aktivnostima, posebice golfu, a u ponudi su i brojni wellness holistički programi.

 

Varaždin plijeni pozornost izuzetnom spomeničkom i umjetničkom baštinom, posebice očuvanom i raskošnom baroknom arhitekturskom cjelinom gradske povijesne jezgre, te gastronomskim specijalitetima o kojima se, zahvaljujući iznimnoj kvaliteti, pročulo sve do izbirljivoga francuskog dvora.

Grad Varaždinske Toplice nedaleko od Varaždina već je u antičko doba bio prepoznat kao kupališna destinacija s termalnom sumpornom vodom pod nazivom Aquae Isaae. Danas tamo možete dobiti vrhunske usluge fizikalne medicine i rehabilitacije. U okolici Varaždina nalazi se i suvremeno opremljeni spa-centar s pet tipova sauna, turskom saunom, aromasaunom i klasičnom finskom saunom, panoramskom klasičnom finskom i infracrvenom saunom.

Naftalan, Ivanić grad
Zoran Ožetski / Naftalan
Naftalan, Ivanić grad

U Ivanić-Gradu nalazi se centar u kojem se uspješno liječe kožne bolesti, upalne reumatske bolesti te bolesti zglobova i kralježnice primjenom ljekovitoga zemnoga mineralnog ulja naftalana, o čijim je ljekovitim svojstvima pisao i svjetski putnik hrvatskih korijena Marko Polo. Naime, u Ivanić-Gradu nalazi se jedno od dvaju svjetskih nalazišta tog prirodno ljekovitog činitelja.

 

Daruvar, grad smješten u brežuljkastom predjelu podno planine Papuk, udaljen 125 km od glavnog grada Zagreba, ponosi se lječilištem koje uz tretmane temeljene na ljekovitoj termalnoj vodi i mineralnom blatu koji pomažu kod steriliteta, razvija i wellness-spa programe te medicinske sportsko-rekreacijske i rehabilitacijske tretmane koji tijelo vraćaju u željenu formu.